Roxana și Natura

Album cu poze

Visând la vară din nou… Sovata 2017

25 februarie 2018. Afară, iarna este în plină deșfăsurare …zăpadă și frig…Dar totuși are frumusețea ei, așa cum am surprins-o de cîteva ori în pozele mele.

Dar parcă mi-e dor de vară, de căldura soarelui, de verdele pădurii și de parfumul florilor…

Am dat recent peste pozele făcute anul trecut la Sovata, una din cele mai frumoase zone din România, locul meu preferat de vacanță.Lucrând timp de 9 ani în turism, am constatat din opiniile clienților care reflectă defapt trista realitate, că în  general stațiunile balneoclimaterice din România, nu sunt foarte animate și nici dotate din punct de vedere al serviciilor dar și a infrastructurii turistice… Dimpotrivă, unele din ele sunt chiar deprimante…

Însă, Sovata este o adevărată surpriză…plăcută. Am vizitat-o deja de 2 ori și pot spune că niciodată nu m-am plictisit aici… Asta pentru că am fost aproape de natură, care nu m-a dezamăgit niciodată, cu bogăția ei.

Renumele  Sovatei se datorează lacurilor Ursu (46.000 m2), Aluniș (9.000 m2), Verde (5.000m2), Negru, Roșu, Mierlei și Șerpilor, lacul Paraschiva (lac cu apă dulce) cu ape clorurate (cu concentrație mare – de la 40 la 250 g/litru) și sodice, prezentînd fenomenul de heliotermie (vara, temperatura apei variază în funcție de acumularea căldurii solare în apa sărată, apa caldă fiind protejată de un strat de apă proaspată provenită din râulețe, care nu se amestecă cu apă sarată, ci se menține la suprafată, acționînd ca un izolator termic). sursa

Aceste mici lacuri se află dispuse de jurul împrejurul lacului Ursu, fiind accesibile de vizitare, prin alei ce înconjoară lacul Ursu dar și alei special amenajate în pădure (mici trasee). Acestea facilitează accesul la aceste lacuri  dar și la scurte trasee didactice (special amenajate pentru învățare). Aceste amenajări m-am impresionat mult, pentru că se vede că  există interes încă pentru păstrarea și conservarea bogățiilor pe care le avem.

Datorită acestor amenajări, am ocazia de fiecare dată când ajung aici, să văd vietățile naturii, în mediul lor natural, unele fiind chiar obișnuite cu omul. De exemplu în minivacanța de 1 iunie din 2017, când am hotărât să tragem o fugă până aici, am văzut rațele sălbatice pe lac împreună cu boboceii lor – o adevărată frumusețe. La un moment dat, o familie de rățuște ne-a surprins la maxim, prin faptul că a apărut în fața noastră, pe aleea pe care ne plimbam, dorind să traverseze de la un lac la altul! Pot spune că am avut toată admirația pentru curajul mamei rață!

Există un loc preferat din această zonă, unde de fiecare dată mă bucur de liniștea naturii și de inepuizabila frumusețe a acesteia.  Este vorba de lacul Paraschiva, lac cu apă dulce, unde și aici vin rațuștele și caută peștișori sau cuibăresc pe mal. Sunt băncuțe unde poți să te odihnești și chiar să ațipești un pic… Lângă acest lac este un traseu didactic care trece prin pădure și de duce la un punct de panoramă, special amenajat, de unde poți să vezi întreaga stațiune… Superb!

Aici, în padure, am avut o surpriză plăcută inedită: am văzut la câțiva pași de noi un huhurez , pe o creangă de copac, uitându-se la noi și noi la el mirați. După câteva momente de uimire și de contemplare, această pasăre minunată și-a luat zborul, iar noi urmărindu-i silueta lansată în zbor! Nu voi uita niciodată acestă amintire! Cu adevărat deosebit momentul…și unic…

Sunt multe impresii pe care aș vrea să le aștern despre acest loc minunat, dar mai bine las pozele să vorbească de la sine… Însă recomand cu căldură cel puțin o vizită în acest loc minunat.

« de 2 »

Next Post

Previous Post

Leave a Reply

© 2023 Roxana și Natura

Theme by Anders Norén